1.1 In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
- Opdrachtnemer: Munkhaven Cottage Garden, merknaam van Pascal Heyse, met ondernemingsnummer 0748.693.411, en met maatschappelijke zetel te 9130 Verrebroek, Binnendijk 87.
- Opdrachtgever: Iedere natuurlijke of rechtspersoon met wie Munkhaven Cottage Gardens een overeenkomst sluit, dan wel onderhandelt over de totstandkoming daarvan met inbegrip van het uitbrengen van een offerte.
Artikel 2. TOEPASSING VAN DE VOORWAARDEN
2.1 Alle offertes en overeenkomsten, facturen, andere documenten uitgaande van Munkhaven Cottage Gardens en leveringen en diensten tussen de opdrachtgever en Munkhaven Cottage Gardens zijn onderworpen aan deze algemene voorwaarden.
2.2 Afwijkingen op onderhavige algemene voorwaarden zijn niet van toepassing en niet tegenstelbaar aan de opdrachtnemer, tenzij in het geval de opdrachtnemer deze voorafgaand aan enige contractsluiting uitdrukkelijk en schriftelijk heeft aanvaard.
2.3 De nietigheid of onafdwingbaarheid van één der clausules van deze algemene voorwaarden brengt de geldigheid en afdwingbaarheid van de overige clausules niet in het gedrang. Artikel 3. TOTSTANDKOMING VAN DE OVEREENKOMST
3.1 Op verzoek van de opdrachtgever, maakt de opdrachtnemer een offerte op basis van de gegevens opgegeven door de opdrachtgever. Hierbij draagt de opdrachtgever de gehele verantwoordelijk wat de juistheid van deze gegevens betreft.
3.2 De offertes zijn in principe indicatief en 30 dagen geldig, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
3.3 Indien de oorspronkelijke inhoud van de opdracht verandert, kan de eerder gemaakte prijsopgave gewijzigd worden. De opdrachtnemer is hierbij niet gebonden door de voor de opdracht afgegeven prijs wanneer blijkt dat de opdrachtgever meer of andere werkzaamheden verlangt dan wat initieel werd afgesproken.
3.4 De overeenkomst komt tot stand op het ogenblik dat de opdrachtgever de offerte van de opdrachtnemer schriftelijk of per e-mail bevestigt. Indien de opdrachtgever dit nalaat, maar niettemin mondeling instemt met het uitvoeren van de opdracht, dan zal de inhoud van de offerte als overeengekomen gelden.
Artikel 4. UITVOERING VAN DE OVEREENKOMST
4.1 De opdrachtgever verplicht zich tot een tijdige levering van volledige, deugdelijke en duidelijke gegevens of materialen die de opdrachtnemer nodig heeft om de opdracht te kunnen uitvoeren. Levering van onvolledige, ondeugdelijke en/of onduidelijke gegevens of materialen blijft voor risico van de opdrachtgever.
4.2 Tussentijdse wijzigingen met betrekking tot de opdracht moeten tijdig en schriftelijk door de opdrachtgever ter kennis worden gebracht aan de opdrachtnemer.
4.3 Gebruik van diensten/producten van derden met betrekking tot het uitvoeren van de opdracht zijn voor rekening en risico van de opdrachtgever. De opdrachtnemer treedt desgevallend op als tussenpersoon en heeft recht op een afgesproken vergoeding.
Wanneer een betaling aan derden middels de opdrachtnemer verloopt, is de opdrachtnemer gerechtigd een voorschot aan te rekenen.
4.4 De verwachte levertermijn wordt opgegeven in de offerte. De overeengekomen leveringstermijnen zijn louter indicatief en kunnen niet als definitief gelden, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.
Artikel 5. INTELECTUELE EIGENDOMSRECHTEN
5.1 Alle intellectuele eigendomsrechten van de door de opdrachtnemer ontworpen en/of tot stand gebrachte ontwerpen, schetsen, tekeningen, foto’s, films en dergelijke blijven exclusief eigendom van de opdrachtnemer.
5.2 De opdrachtnemer garandeert dat het geleverde door de opdrachtnemer is ontworpen en dat zij geldt als maker in de zin van de Auteurswet en dus als auteursrechthebbende over het werk kan beschikken.
5.3 Auteursrechten zijn niet in de kosten van het ontwerp inbegrepen.
5.4 De opdrachtnemer is niet verplicht tot het voeren van onderzoek naar het bestaan van relevante rechten met betrekking tot de opdracht en/of opdrachtgever.
De opdrachtgever verklaart geen inbreuk te maken op intellectuele eigendomsrechten van derden en vrijwaart de opdrachtnemer van gevolgen van oneigenlijk gebruik hiervan.
5.5 Tenzij het uitgevoerde werk er zich niet toe leent, is de opdrachtnemer te allen tijde gerechtigd om haar naam op of bij het werk te (laten)vermelden of verwijderen. Het is hierbij de opdrachtgever niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming het werk zonder vermelding van naam van de opdrachtnemer openbaar te maken of te verveelvoudigen, tenzij anders overeengekomen.
Artikel 6. HET GEBRUIK VAN HET ONTWERP
6.1 In de overeenkomst wordt vastgelegd waarvoor de opdrachtgever het ontwerp zal gebruiken. Indien de opdrachtgever het gebruik wenst uit te breiden, gebeurt dit steeds in overleg met de opdrachtnemer, tenzij anders overeengekomen.
6.2 Het gebruiksrecht van de opdracht in hoofde van de opdrachtgever geldt zolang de opdrachtgever voldoet aan de financiële verplichtingen die hieraan verbonden zijn.
6.3 Gebruik door derden is enkel toegestaan mits schriftelijke toestemming van de opdrachtnemer.
6.4 De opdrachtgever mag zonder schriftelijke toestemming van de opdrachtnemer veranderingen aanbrengen in de voorlopige of definitieve ontwerpen. De opdrachtnemer dient dienvolgens als eerste op de hoogte te worden gebracht van de doorgevoerde wijziging. Desgevallend dient overeengekomen te worden of de naam van de opdrachtnemer verbonden zal blijven aan het gemaakte ontwerp.
6.5 In principe behoudt de opdrachtnemer het recht om alle ontwerpen te gebruiken voor eigen promotie en/of publiciteit, tenzij de opdrachtgever schriftelijk aangeeft dit niet te willen.
6.6 Indien de opdrachtgever nalaat de opdrachtnemer tijdig te informeren of een inbreuk pleegt op punten 1 tot en met 5 van dit artikel, behoudt de opdrachtnemer zich het recht een schadevergoeding te eisen van een bedrag gelijk aan 60% van het bedrag van de opgeleverde opdracht.
Artikel 7. HONORARIUM
7.1 De opdrachtgever en de opdrachtnemer bepalen in samenspraak het honorarium van de opdrachtnemer. Het overeengekomen honorarium wordt op voorhand schriftelijk door de opdrachtnemer opgenomen in de offerte.
7.2 In het overeengekomen honorarium zijn reiskosten inbegrepen, tenzij anders wordt overeengekomen op basis van de offerte. Bijzondere of extra kosten zullen vooraf worden overeengekomen.
7.3 Het overeengekomen honorarium is inclusief BTW. Hierbij hanteert de opdrachtnemer de normale tarifering (21 %).
7.4 Indien de opdrachtnemer meer of andere werkzaamheden moet verrichten als gevolg van onjuist verstrekte gegevens of materialen in hoofde van de opdrachtgever, zullen deze bijkomende werkzaamheden individueel in rekening worden gebracht.
Wijzigingen van de opdracht die leiden tot (significant) minder werkzaamheden en/of kosten kunnen aanleiding geven tot een aanpassing van het eerder overeengekomen honorarium. Desgevallend dient de opdrachtgever schriftelijk te verzoeken om een aangepaste offerte.
Artikel 8. BETALING
8.1 Het saldo van de totaalprijs (honorarium inclusief BTW) dient uiterlijk binnen de 14 dagen na de factuurdatum te worden betaalt.
8.2 De opdrachtnemer behoudt het recht haar honorarium in termijnen in rekening te brengen en dit conform de offerte.
8.3 In geval van niet betaling van het saldo na het verstrijken van de vervaldag (14 dagen na de factuurdatum), is de opdrachtnemer gerechtigd verdere uitvoering van haar verbintenissen ten opzichte van de opdrachtgever op te schorten totdat aan de betalingsverplichting is voldaan. De opdrachtgever mag tot dat moment de ontwerpen en producten van de opdrachtnemer niet gebruiken. Het is de opdrachtnemer hierbij toegestaan voldoende zekerheid voor de betaling te verlangen. Bij afwezigheid van voldoende zekerheid is de opdrachtnemer gerechtigd tot staking van de opdracht.
In ieder geval is de opdrachtnemer bij gebreke aan betaling op de overeengekomen vervaldag van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een wettelijke verwijlinterest op het factuurbedrag verschuldigd alsook een forfaitaire schadevergoeding gelijk aan 10 % van het factuurbedrag met een minimum van 150 EURO.
Artikel 9. FACTURATIE
9.1 De totaalprijs (het honorarium inclusief BTW) en eventuele meerwerken worden door de opdrachtnemer aan de opdrachtgever gefactureerd.
9.2 Indien de opdrachtgever opdracht geeft om de factuur te richten aan een derde betaler die door de opdrachtgever werd aangeduid, ontslaat dit de opdrachtgever geenszins van zijn verplichting tot betaling, indien de aangeduide derde betaler, om welke reden ook, in gebreke blijft te betalen.
9.3 Klachten omtrent facturen dienen gemotiveerd binnen de tien dagen na hun verzending door middel van een aangetekende brief of middels elk ander wettelijk toegestaan bewijsmiddel door de opdrachtgever aan de opdrachtnemer te worden meegedeeld. Bij ontstentenis van een klacht binnen voormelde termijn wordt de opdrachtgever geacht de factuur aanvaard te hebben.
Artikel 10. VERWERKING PERSOONLIJKE GEGEVENS
10.1 De opdrachtgever en de opdrachtnemer verplichten zich bij het aangaan van de overeenkomst tot het vertrouwelijk behandelen van alle meegedeelde gegevens.
Artikel 11. BEWAARNEMING VAN EIGENDOMMEN
11.1 De opdrachtnemer bewaart, gebruikt, be- en verwerkt zaken die haar zijn toevertrouwd door de opdrachtgever met dezelfde zorg als wanneer het om haar eigen zaken zou gaan. De opdrachtgever staat zelf in voor de verzekering van de toevertrouwde zaken.
11.2 Bij beschadiging, diefstal of tenietgaan van de door de opdrachtnemer aan de opdrachtgever beschikbaar gestelde zaken wordt desgevallend schade in rekening gebracht.
Artikel 12. AANSPRAKELIJKHEID
12.1 De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor fouten (in de tekst of tekening) van het ontwerp, wanneer de opdrachtgever een controle heeft uitgevoerd en dienvolgens zijn goedkeuring gegeven heeft.
De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor fouten gemaakt door derden of voor fouten als gevolg van onduidelijke of onjuiste gegevens verstrekt door de opdrachtgever.
12.2 Voor zover de opdrachtnemer verplicht zou zijn tot vergoeding van enige schade op grond van vastgestelde gebreken aan het geleverd, is deze schadevergoeding beperkt tot het maximaal factuurbedrag dat op het geleverde betrekking heeft, verminderd met de door de opdrachtnemer gemaakte kosten voor de inschakeling van derden.
12.3 De opdrachtgever vrijwaart de opdrachtnemer van aansprakelijkheid voor en de gevolgen van aanspraken van derden wegens schade.
12.4 Elke aansprakelijkheid vervalt door het verloop van één jaar te rekenen vanaf het moment dat de opdracht is voltooid.
Artikel 13. ANNULATIE OF BEËINDIGING OVEREENKOMST
13.1 Indien de uitvoering van de opdracht of de levering van het werk door de opdrachtgever wordt geannuleerd vanwege het eigen verzuim of nalatigheid van de opdrachtgever, dient de opdrachtgever het volledige overeengekomen bedrag te betalen.
13.2 Bij gehele of gedeeltelijke annulering van de opdracht door de opdrachtgever dient de opdrachtgever alle in het kader van de overeenkomst gemaakte kosten te vergoeden, onverminderd het recht van de opdrachtnemer op vergoeding wegens winstderving en voortvloeiende kosten en/of schade. Deze winstderving wordt forfaitair op 30% van de initiële opdracht begroot.
13.3 In geval van eenzijdige annulering (behoudens overmacht) door de opdrachtnemer zonder dat een fout in hoofde van de opdrachtgever kan worden weerhouden, is de opdrachtnemer ten aanzien van de opdrachtgever een gepaste schadevergoeding verschuldigd.
13.4 Ziekte en/of (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid van de opdrachtnemer ontslaat haar van het nakomen van de overeengekomen leveringstermijnen en/of leveringsplicht. De opdrachtgever kan desgevallend geen aanspraak maken op vergoeding van kosten en schade. De opdrachtnemer zal ziekte en/of (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid zo spoedig mogelijk melden aan de opdrachtgever. De opdrachtgever heeft na ontvangst van voormelde melding het recht de opdracht schriftelijk te annuleren, echter met de verplichting om het reeds uitgevoerde gedeelte van de opdracht te vergoeden.
Artikel 14. TOEPASSELIJK RECHT EN BEVOEGDE RECHTBANK
14.1 Op deze algemene voorwaarden, de overeenkomst die partijen sluiten, de totstandkoming ervan en voor alle door de opdrachtnemer uitgebrachte offertes en opdrachtbevestigingen is het Belgisch recht van toepassing. In geval van betwisting zullen de partijen op ernstige wijze proberen om tot een redelijke minnelijke schikking te komen. Indien niettegenstaande dergelijke inspanningen geen minnelijke schikking kan worden bereikt, zal elk geschil uitsluitend aan een in België bevoegde rechter worden voorgelegd, meer bepaald het Vredegerecht van Beveren-Waas, de Rechtbank van Eerste Aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde of de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde.